Is zonnepanelen leasen een goed idee?

Zelf energie opwekken klinkt als een goed idee. Maar een grote investering doen om je hele dak te voorzien van zonnepanelen is toch wel een beetje eng misschien. Wellicht is zonnepanelen leasen een goed idee?

Hoe werkt het zonnepanelen leasen?

Zonnepanelen leasen werkt bijna hetzelfde als het leasen van een auto. Je gaat samen met een bedrijf een overeenkomst aan in de vorm van een contract. Bij zonnepanelen is dit over het algemeen van langere duur dan bij auto's. De meeste contracten zijn ongeveer tussen de 10 en 15 jaar. De panelen worden dan gratis op het dak geplaatst. Elke maand betaal je een bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik van de panelen.

Voordelen leasen

Een van de grootste voordelen van zonnepanelen leasen is dat je de panelen niet zelf hoeft aan te schaffen. Dit scheelt een grote som investeringskosten. Daarnaast is al het opgewekte energie winst voor jou. Je hoeft niet je spaarrekening weer aan te vullen doordat je een klap geld kwijt bent aan het begin. Een ander zeer interessant voordeel is het onderhoud van de panelen. Deze worden namelijk onderhouden door de leasemaatschappij. Hierdoor hoef je zelf niet het dak op.

Nadelen leasen

Zonnepanelen leasen heeft ook een aantal nadelen, zoals elk voordeel een nadeel heeft. Een van de nadelen is dat je gelijk aan een lang contract zit. Hierdoor moet je voor de lange termijn bedenken of het nog steeds nuttig is. Wanneer je een aantal kinderen uit huis ziet gaan op korte termijn zal in de toekomst minder energie verbruikt worden. Daarnaast zijn zonnepanelen leasen op de lange termijn duurder dan zelf aanschaffen.

Kosten leasen

De kosten voor zonnepanelen leasen is afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal panelen dat je huurt, vermogen van de panelen en je persoonlijke situatie. Voor een kostenschatting wordt aangeraden om contact op te nemen met een leasemaatschappij van zonnepanelen.