Hoe kun je zelf je huis verkopen?

Je huis verkopen is iets dat je niet zomaar even tussendoor doet. Geen wonder dat veel mensen er dan liever voor kiezen om een makelaar het werk voor hun te laten doen. Maar het is ook zeer zeker mogelijk om zelf de verkoop van je huis te verzorgen, wat dan weer veel voordelen kan opleveren wanneer je klaar bent. De vraag die dan alleen nog rust is dan, wanneer is het verstandig om zelf je oude huis te verkopen en wanneer kun je dit beter toch overlaten aan een makelaar? Om daarachter te komen is het verstandig om de voordelen tegen de nadelen af te strepen en te kijken waarom zelf je huis verkopen wel of geen goed idee is.

Wat zijn de voordelen van zelf je huis verkopen?

De belangrijkste reden waarom de meeste mensen ervoor kiezen om hun huis zelf te verkopen heeft alles te maken met geld. Een makelaar is natuurlijk geen vrijwilliger, dus die vraagt ook een bedrag voor zijn of haar werkzaamheden. Deze kosten kunnen aardig oplopen, zeker als je in een drukke of stedelijke omgeving woont. Ook kunnen deze kosten hoger worden als je huis duurder is, of juist extra lastig zijn wanneer je huis al minder waard is dan je er zelf voor hebt betaald. Bovendien kan het werken met een makelaar ervoor zorgen dat je soms genoegen moet nemen met een lagere waarde, omdat de makelaar aangeeft dat dit de enige optie is. Door zelf je huis verkopen heb je meer de vrijheid in het krijgen van wat je voor je oude huis wilt.

Waar moet je op letten?

De reden waarom makelaars vaak flink veel geld kosten, is omdat zij al het werk voor je uit handen nemen. Dit betekent dat als je ervoor kiest zelf je huis te verkopen, dat je zelf alles moet doen. Dit houdt in zelf een prijs bepalen, zelf gaan adverteren, zelf een open huis organiseren en ga zo maar door. Dit kost allemaal veel tijd, waardoor het nogal lastig kan zijn als je naast de verkoop van je huis ook nog een druk leven leidt. Onthoud dus dat wanneer je zelf een huis verkoopt, dat dit niet even tussendoor geregeld is. Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet wat je doet. Het is onnodig om iemand te betalen als je zelf weet hoe je moet onderhandelen, maar doe dit alleen wanneer je er zeker van bent dat je ook op de juiste manier je zaken kunt regelen en niet met de gebakken peren hoeft te zitten.