Waar kan je verlichting in huis voor gebruiken?

Verlichting in huis is niet iets waar mensen vaak aan denken. Zodra het hangt of staat en het werkt zijn mensen al gauw tevreden. Zonde eigenlijk, want met verlichting kun je zoveel in huis. Naast het praktische nut kan verlichting bijvoorbeeld ook voor sfeer in je huis zorgen. Ook kan de juiste verlichting zorgen voor bepaalde accenten in je woning. Of wat dacht je van hanglampen die terugkomen in je gehele interieur? Zoals je merkt is verlichting veelal ondergewaardeerd terwijl het zoveel mogelijkheden biedt. Doe eens inspiratie op met de volgende idee├źn

Accentverlichting

Stel, je hebt thuis een prachtig schilderij dat gemaakt is door een dierbare of juist door een professionele kunstenaar. Je wil toch dat het schilderij dan bij binnenkomst meteen al aandacht trekt van je bezoekers? Dit kan perfect door het gebruik van accentverlichting. Hiermee kan je een specifiek onderdeel van je huis verlichten om hier de aandacht op te leggen. In het geval je meerdere pronkstukken in je woning hebt staan is het niet verstandig om deze allemaal met licht te benadrukken. Kies daarom bij voorkeur een object wat je door middel van licht wil accentueren.

Verlichting tegen inbrekers

Nog een praktisch nut van het juiste gebruik van verlichting is uiteraard het tegenhouden van inbrekers. Dit kan op diverse manieren. Zo kun je buiten kiezen voor beweging sensoren die aanspringen als er beweging wordt opgemerkt. Maar ook binnen je huis kan je maatregelen nemen door middel van je verlichtingsplan. Je kan kiezen om je verlichting aan te houden wanneer je niet thuis bent, maar voor het milieu is dit niet bepaald goed. Als alternatief kiezen daarom steeds meer mensen voor het gebruik van simulatoren die verlichting op gezette tijden automatisch in- en uitschakelt.

Basis- en sfeerverlichting

Naast deze bijzondere manieren van gebruik van verlichting zal je daarnaast natuurlijk ook je basis- en sfeer verlichting in huis op orde moeten hebben. Vooral het gebruik van sfeerverlichting wordt door veel mensen nog onderschat. Dit is zonde want juist sfeerverlichting kan zorgen voor het knusse en gezellige gevoel dat je thuis wil hebben. Door een paar aanpassingen kun je dit zo in huis brengen. Voor een grote eettafel zijn tafellampen met een mooie kap een leuk idee. Sfeerverlichting komt het best tot zijn recht wanneer indirect licht wordt gebruikt.