Welke typen sloten zijn er?

Sloten zijn een belangrijk onderdeel van een woning. De woning moet natuurlijk goed beveiligd zijn zodat vreemden niet binnen kunnen komen. Een slot kan in verschillende soorten voorkomen. Verschillende plekken van een woning vereisen een ander soort slot. Het is belangrijk om bewust te zijn van de verschillende keuzes zodat je de woning optimaal kan beveiligen.

Insteek sloten

Dit type slot is het meest voorkomende. Dit slot zie je vaak terug in deuren en kozijnen. Hoewel deze soort vaak wordt gebruikt, is dit echter niet zo veilig. Het slot is namelijk slechts op een plek beveiligd. Daarom is het beter om dit soort slot niet op buitendeuren te gebruiken. Wanneer dit slot op een buitendeur wordt gebruikt, wordt dit meestal gecomplementeerd met een tweede slot.

Dag en nacht slot

Dit slot is meer geschikt voor de buitendeuren. Dit slot heeft namelijk extra beveiliging doordat het met een sleutel op slot gedraaid kan worden. Het slot bestaat uit twee delen. Het ene deel zorgt ervoor dat je met een sleutel dus de deur op slot kan doen. Het tweede deel zorgt ervoor dat wanneer je de deur sluit, het niet meer zomaar open kan.

Meerpunt sluiting

Dit is een verbeterde versie van het dag en nacht slot en kun je vaak tegenkomen bij nieuwbouwwoningen. Dit slot komt namelijk met minimaal drie sluitpunten. Deze sluitpunten bevinden zich op meerdere punten van de deur. Met een simpele sleutel kun je de deur gelijk op meerdere plekken vergrendelen.

Oplegslot

Dit soort slot komt vaak voor bij oudere woningen. Dit slot bevindt zich aan de binnenkant van een deur of kozijn. Hier wordt ook gebruik gemaakt van een dag en nacht schoot. Het verschil is echter dat er hierbij gebruik gemaakt wordt van een schuifhendel in plaats van een deurkruk.

Oplegslot

Wilt u advies over een geschikt slot voor uw woning of wilt u een slot laten plaatsen? Neem dan contact op met de plaatselijke slotenmaker.