De vele verschillende mogelijkheden met steigerhout

Steigerhout is een materiaal dat zeer populair is onder doe-het-zelvers. Een van de grote voordelen van steigerhout is dat het duurzaam is. Je hergebruikt namelijk afvalhout en blaast dit nieuw leven in door er bijvoorbeeld een meubelstuk of accessoire van te maken. Een andere reden dat steigerhout planken vaak worden gebruikt, is dat deze vrij eenvoudig te bewerken en te onderhouden zijn. Je kunt steigerhout beitsen of verven in een kleur die helemaal bij jouw persoonlijke smaak en interieur past. En alles wat je zelf maakt, is helemaal uniek!

Steigerhout planken als basis voor meubilair

Als je een beetje handig bent met het zelf in elkaar zetten van meubels, dan kun je met steigerhout in planken een meubelstuk maken. Je kunt dit zo eenvoudig of uitdagend maken als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan een kast. Door horizontale planken in een frame te bevestigen, heb je al een kast met meerdere vakken. Je kunt hier bijvoorbeeld boeken of decoratieve accessoires in neerzetten. Ook meubelstukken als een bijzettafel of zitbox hoeven niet heel moeilijk te zijn. Zo kun je met een zestal steigerhout planken een kubusvorm maken, die als tafeltje of kruk kan dienen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Steigerhout is ook geschikt om meubels voor buiten mee te maken. Het is in dit geval wel van belang dat je het hout behandelt, zodat vocht en andere invloeden van het weer het meubelstuk niet zullen beschadigen. Ben je wat meer gevorderd, dan kun je ervoor kiezen om grote meubelstukken te maken, zoals een bank, een bed of een eettafel.

Ideeen voor kleinere gebruiksvoorwerpen van steigerhout

Om creatief bezig te zijn met steigerhout, hoef je het niet per se groots aan te pakken. Zeker als deze manier van maken nieuw is voor je, kan het handig zijn om wat kleiner te beginnen. Experimenteer met het zagen en in elkaar zetten van kleine steigerhout planken en probeer eens wat verschillende verfkleuren en -soorten uit om het effect ervan te zien. Je kunt proberen om kleine gebruiksvoorwerpen te maken, zoals een dienblad of een plantenbak. Dergelijke voorwerpen zijn ook erg leuk om cadeau te doen aan iemand. Je weet zeker dat niemand anders hetzelfde cadeau geeft en je kunt eventueel met verf een persoonlijke boodschap voor de ontvanger op het voorwerp zetten.