Klassieke buitendeuren met glas in lood

Gebrandschilderd glas is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van voordeuren. Dit was erg populair bij Engelse Edwardiaanse voordeuren. Een tijdperk waarin de architectuur van de voordeur meer decoratief was. De delicate kleuren en de ondoorzichtigheid hebben niet alleen een invloed op de uitstraling en het karakter het huis van buitenaf, maar veranderen ook elke gang in een caleidoscoop van gekleurd licht.

Of je nu een origineel stuk glas-in-lood wilt behouden of een nieuw glas-in-lood ontwerp voor uw antieke voordeur wilt, er zijn verschillende mogelijkheden.

Opknappen van glas-in-lood voordeuren

Als het glas-in-lood in je voordeur in goede staat is en je wilt dit behouden en beschermen, maar ook de veiligheid en isolatie van de voordeur verbeteren, dan is het inkapselen van het glas-in-lood in een driedubbele beglazing de ideale optie.

Tijdens dit proces wordt het originele glas in lood nauwkeurig verwijderd en gerestaureerd. Vervolgens wordt dit ingekapseld tussen twee heldere ruiten. Eén van deze ruiten kan gelaagd glas zijn dat voor extra veiligheid dikker is en bovendien het geheel dan beter isoleerd tegen warmteverlies.

Met dit proces kan het originele glas-in-lood worden behouden en geconserveerd binnen een nieuwe voordeur. Helaas gaat bij dit proces een beetje van de textuur verloren, omdat het glas als ware ingepakt wordt in gewoon glas.

Vervangen van de voordeur met glas in lood

Als het glas in lood in de voordeur beschadigd is, is het mogelijk om het bestaande ontwerp na te maken met nieuw glas in lood. Het patroon en de kleuren van het oorspronkelijke ontwerp kunnen worden nagebootst, zodat niet kan worden gedetecteerd dat het veranderd is.

Het bijkomende voordeel van deze methode is dat de oorspronkelijke textuur van het glas in lood behouden blijft. Er is ook de mogelijkheid om een nieuwe buitendeur met glas in lood te kopen. Deze worden tegenwoordig in diverse uitvoeringen aangeboden op de markt.

Vervangen van een glas-in-lood deur door gekleurde folie

Een alternatief voor het vervangen van glas in lood in de voordeur is het nabootsen van het ontwerp en de uitstraling van het originele gebrandschilderde glas met een glaspaneel dat gecoat is met een gekleurde folie en lood. Deze gekleurde folie heeft wel de authentieke uitstraling van glas in lood maar het is het met het blote oog niet te zien dat het glas zelf niet is gebrandschilderd.

Welke optie je ook kiest, het ontwerp van de hele deur, beglazing, beslag en kleur kan gereproduceerd worden, zodat u de veiligheid en presentatie van uw voordeur kunt actualiseren met behoud van het oorspronkelijke ontwerp.

Bron: www.deurenweb.nl