Zo maak je een kindvriendelijke tuin

Hoewel er in Nederland steeds meer huishoudens zonder kinderen zijn, is het aantal huishoudens met kinderen nog altijd enorm groot. Bovendien wordt de tuin vaak op de kinderen afgestemd. Maar hoe doe je dat dan precies? Daar gaan we in dit artikel op in.

Schaduwrijke plekken

Omdat kinderen veel willen buitenspelen, is het van belang dat er voldoende schaduwrijke plekken in de tuin zijn. Dat kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd met een boom, een terrasoverkapping of schaduwdoeken.

Moestuintje

Kinderen houden ervan om bezig te zijn, en met name als de kinderen wat ouder worden vinden ze het leuk om hun eigen groenten en fruit te verbouwen. Om te voorkomen dat je teveel ruimte in je tuin verliest aan de moestuint, kun je ervoor kiezen om een moestuin set aan te schaffen. Hiermee bouw je een kleine houten omheining waarbinnen de groenten en het fruit kan groeien. Bovendien is het zo eenvoudig om de plantjes tegen vogels te beschermen, doordat je een stuk gaas over de houten randen van de omheining kunt spannen.

De grond in de tuin

Kinderen staan erom bekend dat ze zo nu en dan onderuit kunnen gaan. In dat geval is het belangrijk dat ze zich niet teveel bezeren. Laat daarom scherpe stenen of lage kleine houten hekjes achterwege en leg een grasveld aan waarop je kinderen kunnen spelen.

Lok dieren naar je tuin

Niet alleen volwassenen vinden dieren in de tuin leuk, ook kinderen kunnen hier volop van genieten! Zoek daarom uit welke beplanting egels, vlinders aantrekt. Hang daarnaast ook voedsel op om de vogels te lokken en zorg voor een vogelhuisje zodat er jonge vogeltjes in je tuin kunnen opgroeien. Als de kinderen wat ouder zijn en kunnen zwemmen is de aanleg van een vijver ook leuk voor ze. Geef ze ieder een eigen vis en laat ze een eigen naam bedenken, je zult zien dat ze dat fantastisch vinden!

De zandbak

Een zandbak mag natuurlijk niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin. Het beste is om voor plastic schelpen als zandbak te kiezen. De reden hiervoor is dat je de zandbak eenvoudig kunt afdichten en je op die manier voorkomt dat er tijdens je afwezigheid katten in je zandbak poepen.

Kindvriendelijke tuinen en tuinonderhoud

Sommige ouders zijn bang dat een kindvriendelijke tuin te veel tuinonderhoud vergt. Echter, kinderen kunnen je juist helpen bij het uitvoeren van onderhoudsklusjes, zoals het plukken van de rijpe aardbeien, het natspuiten van planten en het voeren van de vissen. Kinderen vinden het vaak hartstikke leuk om dit soort klusjes uit te voeren. Dus maak je niet teveel zorgen over dat je al het werk in de tuin zelf moet doen!

Hulp nodig bij het aanleggen van een kindvriendelijke tuin?

Nu je weet welke onderdelen in een kindvriendelijke tuin thuishoren, kan het natuurlijk zo zijn dat je het lastig vindt om te bepalen hoe je de tuin het beste kunt inrichten. Het levert natuurlijk geen mooie aanblik op als je tuin straks een samenraapsel is van lossen onderdelen die niet mooi op elkaar zijn afgestemd. Ben je dus niet zeker van je zaak? Bel dan een hoveniersbedrijf voor tuinadvies.