Eerst een nieuw huis dan een auto, wat moet je weten

De afgelopen tijd heb jij je hart en ziel gestoken in het opknappen van je nieuwe woning. Wellicht hoefde er niet zoveel aan te gebeuren, maar vooralsnog moesten meubels worden aangeschaft en alles in huis neergezet worden. De verzekeringen moesten afgesloten worden, maar alles is nu op orde. Je woont al een tijdje lekker in je woning en hebt weer een beetje geld bij elkaar gespaard om een auto aan te schaffen. Is het kopen van een auto echter wel voor jou? Ontdek het hier.

Het kopen van een auto

Wanneer je besluit om een auto te kopen, ben je zelf eigenaar van de auto. Je kunt er mee doen en laten wat jezelf wilt en dit kan een zeer groot voordeel zijn. Echter, dien je wel in één keer een groot bedrag van je rekening af te schrijven. Als je net een nieuwe woning hebt waar je veel in hebt geïnvesteerd, is het logisch dat je hier niet per se op zit te wachten. Bovendien moet je na de aanschaf ook opnieuw zelf een verzekering afsluiten en wegenbelasting gaan betalen. Wat je in de maand dan precies kwijt bent aan de auto is in het begin nog wat onzeker.

Kopen vs. lease

Het leasen van een auto is dan wellicht een betere optie. Over het algemeen kunnen er twee soorten onderscheiden worden, namelijk zakelijk leasen en private lease. Bij het zakelijk leasen van een auto, wordt de auto vanuit de werkgever of wellicht vanuit je eigen onderneming gehuurd. Je kunt bij jouw werkgever altijd vragen of dit een optie is. Deze kun je dan naast werk ook wel voor privé doeleinden gebruiken, maar dit mag niet meer dan 500 kilometer per jaar bedragen. Dit lijkt in eerste instantie best veel, maar als je al een afstandje moet rijden naar bijvoorbeeld je familie dan zit je er zo op.

Private lease

In dat geval kun je beter gebruik maken van private lease. Je huurt dan een auto als particulier en is voor privé doeleinden. Indien je een eigen onderneming hebt, kun je vooralsnog de zakelijke kilometers vanuit het bedrijf declareren. Het grootste voordeel van zowel private als zakelijk leasen is toch wel dat een maandelijks bedrag betaald, waarin vrijwel alle kosten zijn gedekt. Denk aan onderhoud, reparaties, verzekeringen en belastingen. De brandstof is de enige kostenpost die jezelf nog bij moet betalen. Je hebt zo een beter overzicht van de maandelijkse afschrijving en daarnaast ben je nu niet vereist om meteen een groot bedrag van je rekening te halen. Dit is wellicht een betere optie als je net over een nieuwe woning beschikt.